Wij gebruiken cookies . Akkoord
earthworm-crawls-on-the-black-earth-on-the-farm-macro-shot_bj9vspm_l_thumbnail-full01
earthworm

De regenworm

Gangmakers

In Nederland worden veel huizen en bedrijven gebouwd en wegen aangelegd. Hierdoor wordt veel bodemleven kapot gemaakt. Na een nieuwbouw volgt de aanleg van een tuin. Het broodnodige bodemleven wordt nogal eens vergeten, met als gevolg dat er bodemproblemen ontstaan. Om een vruchtbare grond te krijgen met natuurlijke veerkracht is een goed bodemleven noodzakelijk. 60 % van het bodemleven bestaat uit regenwormen. Regenwormen zijn letterlijk en figuurlijk de gangmakers voor het zo nodige bodemleven.

Hoe werken regenwormen?

De gangetjes die regenwormen graven maken vaste grond los zodat lucht, water en grond weer in evenwicht gebracht worden. De regenwormen zullen de harde grond open graven met hun gangen. Al na enkele weken wordt het resultaat zichtbaar en komt de oorspronkelijk kruimelige structuur van de bodem weer terug. Hierdoor zal er weer voldoende zuurstof in de bodem komen. Daardoor krijgt de grond haar natuurlijke veerkracht weer terug. Een bodem met wormengangen die wel tot een diepte van drie meter kunnen gaan heeft een perfecte water aan- en afvoer. De planten zullen hun wortels in de gangen van de regenwormen steken en hierdoor een prachtig sterk wortelgestel krijgen. In Nederland hebben we te maken met diverse grondsoorten zoals: kleigrond, zandgrond, veengrond, löss, leem en combinaties daarvan zoals bijvoorbeeld zavelgrond. Daarom heeft GreenGuard BV een combinatie samengesteld van de beste wormsoorten. Iedere wormsoort heeft andere eigenschappen.

Voortplanting

Regenwormen vestigen zich in de “nieuwe” bodem en zullen het evenwicht herstellen. De regenwormen die uitgezet worden zijn jong volwassen wormen en zullen zich vermeerderen door te paren en eitjes te leggen. Wormeneitjes kunnen wel 3 mm groot zijn.
6 tot 8 weken na het uit zetten van de volwassen regenwormen kunnen de eerste jonge wormen gevonden worden. Overbevolking op termijn door wormen is niet mogelijk. Regenwormen zullen op een natuurlijke manier sterven en jonge wormen zullen hun plaats weer in nemen, zoals de biologische kringloop is.

Sluiten